Zdieľajte článok: 


IMG_1895

A futballidény végéhez közeledve elengedhetetlen foglalkozni a következő szezon felállásával kapcsolatos dolgokkal, ezen belül az ifjúsági csapatokkal körüli ügyekkel. Ennek apropóján a Dunaszerdahelyi Területi Labdarúgó-szövetség rendkívüli gyűlést hívott össze június 5-én, amelynek célja az volt, hogy a megjelent járási tisztviselőkkel ötleteljenek, miként alakuljon az ifjúsági csapatok besorolása a 2019/2020-as idényben.

 

Először Benovič Árpád elnök és Szerencsés Lajos titkár üdvözölték a megjelent képviselőket - közel félszázan vettek részt 33 klubtól, s nagyjából 10 klubtól hiányoztak. A prezentáció programja a következő pontokból állt:

- az ifjúsági csapatok helyzete,

- ifjúsági csapatok a Nyugat-szlovákiai Kerületi Labdarúgó-szövetség bajnokságaiban,

- ifjúsági csapatok a Dunaszerdahelyi Területi Labdarúgó-bajnokságaiban,

- indulási feltételek a Dunaszerdahelyi Területi Labdarúgó-bajnokságban,

- tagsági díjak,

- hozzájárulások törvény szerinti szétosztása,

- a következő idény bajnokságainak megbeszélése,

- vita.

 

A 2018/2019-es idényben 79 ifjúsági csapat játszott valamely bajnokságban. Két klubnak - Felbár és Csilizpatas - egyáltalán nem volt utánpótlás-csapata, négy település pedig egy másik településsel fogott össze, s alakított közös csapatot: Béke Csallóközcsütörtökkel, Padány Alistállal, Sárrét Léggel és Pozsonycsákány Jányokkal - összesen az U13-as kategóriában. Az U13-as egyébként a legalacsonyabb korcsoport, ahol közös csapat indulásának kérvényezése lehetséges. A legtöbb utánpótlással Bős és Nagymegyer rendelkezik, mindkét klubnak öt-öt csapat áll rendelkezésére. Őket követi Somorja, Egyházgelle és Ekecs-Apácaszakállas négy csapattal. Ha a klub nem rendelkezik legalább két csapattal (pl. egy felnőtt és egy U19), akkor a klubnak nincs szavazati joga a szövetség által szervezett konferenciákon. Az U19, U15, U13 és U11-es csapatoknak továbbra sem kell indulási illetéket fizetni, ám azok a felnőtt csapatok, amelyek nem rendelkeznek egyetlen utánpótlás-csapattal sem, továbbra is kötelesek befizetni a vissza nem térítendő letétet, amely az AG Sport ligában szereplő csapatok esetében 2000, a VII. ligában szereplő csapatok esetében 1000 euró. Kihangsúlyozták, hogy ez nem büntetés, hiszen az a csapat, amely a felnőtt csapaton kívül utánpótlással is foglalkozik, akár ennél jóval több pénzt is felemészthet. Ezt az összeget teljes mértékben az ifjúsági csapatokra fordítják, ahogyan eddig is. A Végrehajtó bizottság jóváhagyta az ifjúsági csapatok (U19, U15, U13, U11 és U9) pályázati javaslatát és rendszerét a 2019/2020-as idényre. Minden korosztály és a kezdők is utánpótlás-csapatként lesznek elismerve, amennyiben a - bejelentkezések alapján - a bajnokságot hosszútávú versenykírásban lehet lebonyolítani. Az azonban majd a jelentkezési határidők befejeztével válik nyilvánossá, hogy mely bajnokság indul, s hogy hol mennyi csapattal kell számolni. Mivel számtalan esetben volt arra példa, hogy bizonyos kluboknál feketén léptek pályára játékosok, ezért jóváhagyták a tisztviselők azon javaslatát is, hogy a Versenykiírás 52/d, /e, /f, /k bekezdései alapján azonnali hatályú kizárás jár annak a csapatnak, akinél jogtalanul léptek pályára játékosok.

 

Jelentkezési határidők, átigazolási időszak és tagsági díjak

A 2019/2020-as bajnokság augusztus 10-11-én rajtol. A csapatoknak június 24-ig, este 23:59-ig kell leadni elektronikus jelentkezésüket az ISSF rendszerben. Minden korosztályra külön kérvényt kell benyújtani. Az indulási letét a VI. ligában 180 €, a VII. ligában 150 €. Az újonnan alakuló csapatok 700 € kaució befizetésére kötelesek, amelyet a bajnokság befejeztével visszakapnak. Azok a csapatok, amelyek nem egyenlítik ki tartozásukat valamely klubbal vagy szövetséggel szemben, nem kaphatnak besorolást. A jelentkezéseket a következő bajnokságokba lehet leadni:

VI. liga/AG Sport liga- felnőttek

VII. liga- felnőttek

VI. liga U19- ifik

IV. liga U15- idősebb diákok

IV. liga U13- fiatalabb diákok

III. liga U11- kezdők

III. liga U9- kezdők

 

ASporttechnikai bizottsága hatékonyabb együttműködés érdekében ezen felül megkéri a klubokat, hogy a jelentkezésekkel egyidejűleg jelezzék külön kéréseiket is (pl. a hazai mérkőzések időpontját illetően), észrevételeiket, javaslataikat és kiegészítéseiket, hiszen így folyamatában könnyebb feldolgozni a beérkező kérvényeket. Ezeket megtehetikobfzds@obfzds.ske-mailcímre. A részletes indulási feltételek és a stadionok minimális anyagi és technikai feltételei a Dunaszerdahelyi Területi Labdarúgó-szövetség honlapján megtalálható. Az induláskor tagsági díjakat is be kell fizetni. Ezek később visszatérülnek, és bizonyos összegek szétosztásra kerülnek, amelyek felhasználhatóak az ifjúsági csapatoknál - ahány utánpótlás-csapat van egy klubnál, annyiszor illeti meg őt ez a támogatás majd. A közös név alatt futó csapatoknál ez a támogatás kizárólag azt a klubot illeti meg, amelynek nevén a bajnokságban szerepel a csapat. A tagsági díjak a következők:

- 18 éves korig 3 euró,

- 18 éves kor felett 6 euró,

- klub 20 euró,

- egyéb sportolók, tisztviselők (csapatvezető, asszisztens, masszőr, stb.) 10 euró.

 

Az átigazolási időszak és a hivatalos átlépési illetékek is módosításra kerültek, ezzel is jobban védve a klubokat, ám ezek a soron következő SFZ-konferencia után lesznek hivatalosak, de már érvényesek lesznek az új bajnoki idényre. A játékosoknak a nyári idényben (a klub beleegyezése nélkül) 2019. június 26-tól július 15-ig van lehetőségük eligazolni. Fontos, hogy ez a háromhetes időszak az egész idényre vonatkozik, télen már nem lesz lehetőség átigazolni. Július 1-től szeptember 30-ig csak az anyaegyesület beleegyezésével történhet átlépés, télen ezt január 1-től március 31-ig tehetik meg (ún. vendégjáték). A legfontosabb információk elhangzása után ki-ki elmondhatta meglátását és véleményét, amely alapján összeállításra kerülnek a változásokat illető információk. Benovič Árpád elnök továbbá tájékoztatta a csapatokat, hogy a jövőben tárgyalásokat folytat majd az FC DAC futballklub és a MOL Akadémia képviselőivel az együttműködés lehetőségeiről, amely az ifjúsági szférát érinti.

 

A Sporttechnikai bizottság idény előtti gyűlése és konferenciája 2019. július 12-én zajlik majd.

 

Képek és szöveg: Bazsó Tímea